Laboratorium Badań Żywności i Produktów Konsumenckich

Certyfikaty i zatwierdzenia

Potwierdzeniem naszych kompetencji technicznych jest:

  • akredytacja PCA nr AB 313 i nr AB 1232 - zakres dostępny również na stronie PCA
  • zatwierdzenie Głównego Lekarza Weterynarii do wykonywania badań urzędowych w zakresie badań mikrobiologicznych żywności,
  • zatwierdzenie Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Powiecie Warszawskim Zachodnim do wykonywania badań jakości wody.

więcej »

Laboratorium Fizykochemiczne

Laboratorium fizykochemiczne PAZ oferuje szeroki zakres analiz artykułów spożywczych, surowców do ich produkcji oraz pasz, o poniższym zakresie:

  • weryfikacja wartości odżywczej w oparciu o: zawartość białka, tłuszczu, suchej masy, węglowodanów
  • wyliczenie wartości Wskazanego Dziennego Spożycia (GDA) oraz opracowanie tabel wartości odżywczej potrzebnych do zamieszczenia na etykiecie.
  • zawartość popiołu ogólnego i nierozpuszczalnego w HCl
  • pH
  • kwasowość produktów
  • ekstrakt ogólny, resztkowy i bezcukrowy
  • zawartość cukrów ogółem i redukujących
  • zawartość alkoholu etylowego
  • kwasowość lotna
  • liczna formolowa
  • oznaczenie gęstości
  • zawartość błonnika pokarmowego
  • zawartość soli
  • zawartość hydroksyproliny
  • zawartość kolagenu
  • zawartość skrobi
  • zawartość fosforu całkowitego
  • zawartość polifosforanów dodanych
  • zawartość azotanów i azotynów
  • liczby kwasowej i nadtlenkowej
  • kwasowość tłuszczu
  • zawartości oleju
  • zawartości glukozynolanów
  • zawartość zanieczyszczeń nierozpuszczalnych
  • analizy fizykochemiczne wody zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia
  • masa netto / objętość
  • zawartość zanieczyszczeń organicznych, nieorganicznych, ferromagnetycznych
  • zawartość produktu z wadami
  • udział nadzienia / farszu w produkcie
  • udział procentowy poszczególnych składników w produkcie
  • obecność szkodników i ich pozostałości
  • zawartość glazury
  • oznaczenie skuteczności pasteryzacji

Od 2012 roku wykonujemy również metodami akredytowanymi analizy fizykochemiczne wyrobów chemii gospodarczej, kosmetyków i materiałów przemysłowych, między innymi:

  • gęstość
  • pH
  • wymiary
  • zawartość wody i substancji lotnych
  • zawartość suchej pozostałości
  • zawartość chlorków
  • zawartość kwasów tłuszczowych łącznie z żywicznymi, tłuszczu niezmydlonego i substancji niezmydlających się
  • obecność enzymów (amylazy i proteazy)
  • zawartość osadu